arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Modiga mamman

Publicerad 2014-03-31 14:14:00 i Första tiden hemma,

Idag hände det! Jag tog med killarna över tröskeln in i en allmän lokal. Närmare bestämt det lokala biblioteket. Ner med suffletterna på vagnen så långt det går (=5 cm glipa ungefär) och snabbt fram till återlämningsdisken som är närmast ut/ingången. Lämna tillbaka böckerna. Snabbt ut. :) 
Jag tror chansen för virus var minimal denna tur, denna måndag fm.. :)

Lite syskonkärlek...



Dagarna går, nu är det vår...

Publicerad 2014-03-27 13:38:08 i Första tiden hemma,

Tänk snart är Mars över och vi går in i galet efterlängtade April. Förhoppningsvis mer värme = mindre infektioner, mer utomhusvistelse och där med mer kompishäng! 
Sällan har jag längtat så!

Här hemma rullar dagarna. Vi har fått bra rutiner, så snart är det väl dags att rucka på dem på något sätt..! :)

Ibland sover gossarna samtidigt även dagtid

Men mest känns det som det är mat- och kletdags!

Längtar efter att de kan sitta och tugga småbitar.. :)

Tro inte att du är smartare 6-månaders

Publicerad 2014-03-25 10:22:59 i Första tiden hemma,

Mat är enbart kul om man får kladda. Överallt!
Igår hittade mamman äntligen superbra haklappar med ärm så det kan få kladdas bäst det vill.
Killarna började med att smaka på nya haklappen. Fortsatte med att skvätta mat glatt. Allt stannade inom haklappens gräns. Hallelujah moment!
Grötkriget är avgjort, tänkte jag, 1-0 till mamman!
En hundra dels sekund senare tar Vincent så mycket gröt han kan bära, och smack! Sätter allt i ögat!


Pollenchock

Publicerad 2014-03-23 08:08:20 i Första tiden hemma,

Eftersom jag inte tror att pollensäsongen blivit explosionsartat värre över natten så verkar det som om jag blivit förkyld. Näsan rinner, ögonen kliar, lite småhosta, drar lite i luftrören osv. 
Så nu ska jag krypa ner under täcket och tycka synd om mig själv och hoppas så jag gråter, att jag inte smittat barnen... Eftersom jag varit snorig pga allergi ett tag så har jag varit extra noga med spriten, men det är ju så svårt att inte ha barnen i ansiktet!

Arvid busfröt ligger så här när man vaknar på morgonen nu för tiden. (Oförskämt nöjd ser han ut också)
Arvid är sådär nöjd över sin nya ugglemössa.
Vincent var mest förvånad..

6 månader korrat!

Publicerad 2014-03-22 20:07:51 i Första tiden hemma,

Idag blev grabbarna grus 6 månader korrigerat. Och därmed säger vi hejdå till extra järndos, samt extra d-vitamindos (ska självklart ha de vanliga d-dropparna men inte i dubbeldos som de haft tills nu).

Jag har inga bilder att bjuda på, så jag tycker helt enkelt vi utbringar ett fyrfaldigt leve på deras korrigerade 6-månadsdag (säg det snabbt tio ggr!): Hurra hurra hurraaa!

Identitetskris

Publicerad 2014-03-21 00:01:40 i Första tiden hemma,

Sandra (den fantastiskt generösa människan som tog sig till Östra för att ge oss kläder och annat i present trots att vi var totala främlingar) satte ord på precis vad jag upplever nu. Att jag tappat bort mig själv.
Om det beror på att jag genomgått en livskris, blivit förälder, tillbringar för mycket tid med mitt eget huvud nu när jag inte jobbar eller min ganska ordentligt utökade kroppskostym, eller en blandning av samtliga, vet jag inte. Men helt plötsligt kommer funderingarna på vem jag är, vem jag vill vara (som mamma, vän, partner, kollega), hur jag vill leva mitt liv, vart jag vill leva mitt liv, vad jag har för intressen bakom alla "borden" och "måsten", vad jag gillar att göra när jag inte ägnar 24h om dygnet åt att vara just mamma, hur jag ska gå till väga för att sluta stressa, sluta försöka prestera för presterandets skull...
Hur jag vill minnas mitt liv när jag ser i backspegeln på ålderns höst. 
Funderingarna på vad som egentligen är viktigt. Vad som egentligen betyder något.
Hur jag ska göra för att helhjärtat ta till mig och leva enligt dessa tankar istället för att bara tänka.
 Vem är jag?

Vinklad verklighet

Publicerad 2014-03-20 23:03:55 i Första tiden hemma,

Hur 99 av 100 bilder ser ut när jag försöker fota barn....
 
Hur 1 av 100 bilder ser ut när jag fotar barn...
 
Men det beror mer på fotografen än på barnen :)
 
Här kommer en bonus på Vincents magiska ögon..
 
 
 
 

Sorgen

Publicerad 2014-03-18 09:39:52 i Första tiden hemma,

Fick en fråga i föregående inlägg om varför sorg? Allt har ju gått bra?
Jag är glad att den frågan kom upp, för även om den i detta sammanhang var ställd i all välmening vet jag att just denna kommentar varit ett bekymmer för andra prematurföräldrar.
När den "obligatoriska" ett-års"krisen" kommer undrar folk varför de inte är glada. Allt har ju gått bra. Varför mår du dåligt nu? Vilket ökat det dåliga samvetet hos föräldern som inte kan glädjas.
Och eftersom jag ser det som min uppgift i livet att medvetandegöra allmänheten för att underlätta för både kommande prematurer och deras föräldrar kommer här en lista på vad man kan känna sorg över efter det vi varit med om (och som vanligt kan jag bara utgå från mig själv och inte tala för någon annan).
 
Ja det har gått bra! Barnen lever ju och mår mycket bättre än någon vågat tro.
Men. 
Först och främst vill jag påpeka att resan inte är över. Ja, de andas själva (än så länge, vi vet inte vad som händer om de blir sjuka), men de har haft blödningar i lillhjärnan och risken för bestående men (i form av cp-skada) kvarstår fortfarande och ingen kan förutspå utgången. (och nej, det förringar inte det faktum att det ändå har gått "bra" men innebär en oro och något vi måste ta med i beräkningen).
Andra bekymmer som drabbar många prematurer är: små i maten/ointresserade av mat (vissa så små att de behöver knapp på magen), ökad risk för epilepsi, ökad risk för förkylningsastma eller andra svåra besvär vid sjukdom som kan innebära skyttetrafik till akutmottagningar, koncentrationssvårigheter, synskador (oftast närsynthet och/eller skelning). Osv. Jag menar inte att skrämma någon. Jag menar bara att påvisa att resan precis börjat, att det inte är som med alla andra barn, att ha en (eller två) prematur.
Det finns såklart fall av extrema prematurer som det inte märks på alls. Där allt har flutit på som för vilken annan bebis som helst. 
 
I alla fall, kom visst av mig i syftet med inlägget... :) Här kommer min "sorge-lista" (och nej, ni behöver inte bli oroliga, det är inte så att alla dessa saker hänger på mina axlar 24/7, men det är känslor och tankar som dyker upp ibland)
 
Anledningar till att jag känner sorg
- För det som kunde hänt (låter kanske märkligt, men så är det faktiskt, jag sörjer att vi under lång tid inte visste om vi skulle få ta med oss barnen hem, och om vi skulle det, i vilket skick)
-Att barnen fått lida
-Att sista sommaren som självständiga/ensamma, som vi längtat efter, gick om intet
-Att vi inte fick någon chans till en direkt och naturlig anknytning till våra barn
-Att vi missat ett helt år av våra vänners barns liv och utveckling
-Att jag inte kan langa över barnen i famnen på vem som helst utan att vara orolig över om denne någon tvättat och spritat sig ordentligt och inte pillar sig i näsan efteråt, eller bär på något smittsamt virus
-Att jag inte kan ta med barnen till affären så jag kan köpa mössor som faktiskt passar
-Att vi blev inslängda i en föräldraroll vi inte hunnit förbereda oss på
-Att jag knappt hann vara gravid vilket jag hade längtat efter (jag hade dessutom efter en tuff graviditet precis börjat må bra)
-Att jag inte fick någon naturlig förlossning med en (eller två) bebisar snusandes på mitt bröst, som pris
-Att min arbetsmiljö blev min hemmaplan
-Att så få har fått ta del av våra charmtroll under de månader vi varit hemma, de förtjänar en hel fanclub på kö utanför dörren
-Att vägen från önskan om ett barn till vart vi är nu skulle behöva vara så förjäklig
-Att man med två småbarn inte har vare sig tid eller ork att på allvar bearbeta den här resan, att det därför är väldigt svårt att ta till sig, känns så långt bort och overkligt
-Att man med barnen hemma inte kan dra täcket över huvudet och bara få gråta en dag, vilket ibland känns som en nödvändighet för överlevnad
-Att barnen fått tillbringa sina första månader i livet i en plastlåda istället för i famnen hos sina föräldrar (förutom de få timmarna per dag som de, med hjälp av personal kunde flyttas över, bli svajiga i saturation av flytten och lagom tills de kommit till ro, vara tvungna att göra samma resa tillbaka)
-Att jag inte filmade på neo, att jag inte fotade mer jämförelsebilder där man verkligen ser hur små de var
 
Listan kan säkert göras lika lång till, men just nu var detta vad som spontant dök upp i huvudet. Vissa kan tyckas banala, vissa tunga. För mig är det likväl sorg.
 
 

Pop up-fönster

Publicerad 2014-03-17 09:35:35 i Första tiden hemma,

Det börjar märkas att vi är post trauma nu... Energin går på sparlåga men främst börjar det dyka upp tankar och minnen från neo-tiden. De är som irriterande små pop up-fönster som kommer tillbaka hela tiden fast man stänger ner och stänger ner. 
Minnena är inte nödvändigtvis jobbiga (även om de kommer också) men jag längtar inte direkt efter att återuppleva allt...
Fascinerande dock. Hur hjärnan fungerar. Tidigare har det inte funnits en tillstymmelse till att ha tankarna på neo eller vad vi varit med om. Det har mest varit ett virrvarr. Nu kommer det små grejer, en och en. Folk som sa si, jag som gjorde så. Barnen som mådde si, känslorna som var så osv.

Arvid
Vincent


Med barnen går det bra. Äter mer och mer mat. Roligt och skönt för då kan mamman inte räkna millilitrar och se att de får i sig för lite hela tiden. 
Roligt också, men frustrerande kladdigt för en som hatar kladd och smuts :).

Vi jobbar på att träna nack- och bålstyrkan som är lite dålig hos båda, och då främst Arvid. Utöver det tränar killarna hela dagarna på att babbla så mycket att föräldrarnas öron snart trillar av.

Arvids luftrör låter mycket bättre. Troligen tack vare de insatta, och dessutom något höjda, inhalationerna. Mycket mindre rossel! 

De charmar, flirtar och lindar sina föräldrar runt de pyttesmå lillfingrarna!
Föräldrarna i sin tur går som på nålar och väntar på nästa bakslag. Nyper oss i armarna och försöker glädjas i nuet.
Försök säga nej till de ögonen! ;)

Nya sömnläget

Publicerad 2014-03-09 21:19:44 i Första tiden hemma,

På mage... Visst säger man väl att när de är så stora att själva vända sig till mage så är den ökade risken för plötsligt spädbarns död minskad och då får de sova så?


Fortsatt revolution

Publicerad 2014-03-07 20:09:55 i Första tiden hemma,

Idag har Arvid vid två tillfällen rullat ett helt varv. Börjat på rygg, mellanlandat på mage och snurrat lite till för att slutligen hamna på rygg igen. 
Som ni förstår har det hänt mycket med killarna på kort tid och som förälder känns det obeskrivligt! Helt fantastiskt!
(Dock Vincent på bilden)

Fullständig snurr.

Publicerad 2014-03-07 11:53:13 i Första tiden hemma,

Nu har Arvid fått in tekniken ordentligt på att snurra runt till mage han också. Så nu har vi två bebisar som konstant snurrar och blir arga :). Fast Arvid kan faktiskt vara nöjd en liten stund på mage med. Drar upp benen fint och gör härliga försök till att krypa. Till på köpet får han nackträning och kommer sig starkt även på den fronten!
Man blir så glaad :)


Arvid Viktoalia Rullgardina Långstrump

Publicerad 2014-03-06 08:31:30 i Första tiden hemma,

Allt som oftast ligger Arvid med fötterna på kudden när han vaknar. Eftersom vi varken läst eller tittat på Pippi än så är det nog bara egen initiativrikedom. Jag hoppas inte att han tar efter Pippi allt för mycket längre fram... 

Båda killarna har nu kommit på att man kan snurra på kulan på leksakerna de har för att det ska låta, att man inte behöver skaka hela. Man blir så fascinerad.
Där låg de på vårt bröst med sladdar och slangar som tog mer plats än bebisen. Kunde inte andas själva och var så fjäderlätta att man inte kände att de låg där. 
Och nu klarar de så mycket! Man kan ju bli gråtfärdig av bara tanken.. ;)

Rond 1

Publicerad 2014-03-05 13:26:17 i Första tiden hemma,

Att byta blöja är numera som att gå en match mot en elitidrottare.
Det är händer högt och lågt, fötter överallt, rumpan upp i luften, kroppen vänd åt sidan osv...
Dock ackompanjerat av glada skratt och prat.
Bröderna granskar varann mer och mer...

Gårdagens bvc-besök visade:
Arvid 6905g & 64,8 cm 
Vincent 7075g & 65,4 cm

Nya vanor...

Publicerad 2014-03-03 07:00:41 i Första tiden hemma,

Killarna har lagt sig till med att vakna halv sju istället för halv åtta/åtta. Och även om jag vet att det fortfarande är lyx, de sover ju ändå hela natten, bortsett från när Vincent vaknar och vill komma till oss (obligatoriskt varje natt), trots det så är det lite jobbigt. Stor skillnad. Kanske har jag bara inte vant mig ännu...

Men det går ju an att vakna till världens sötaste pladder. Lalalalalaaaa...

Jagade av pressen...

Publicerad 2014-03-02 19:23:34 i Första tiden hemma,

... Idag ringde en kvällstidning och ville göra ett reportage om pojkarna. 
Jag sa samma som jag sagt till veckotidningen som ringde efter artikeln i BT, att de får återkomma i April när vädret förhoppningsvis är bättre, infektionssäsongen förhoppningsvis på återgång och vi har hunnit landa lite..


Lyckan över de två...

Publicerad 2014-03-02 19:12:23 i Första tiden hemma,

Jag läser då och då om prematurföräldrar som förlorat sina barn. Ibland en tvilling, ibland båda tvillingarna eller för den delen en enling.
Jag blir så berörd. Jag kan nästan i efterhand bli rädd över hur nära det var. Jag har skrivit det förut men man känner sig nästan skyldig när man ser på sina två små som verkligen hade så minimala chanser man kan och som trotsat precis alla odds och mår långt över förväntan. 

Sen tänker jag på dem som inte tycker att man ska rädda barn så tidigt för att de kostar samhället stora pengar och för att "barnen inte blir som dom ska" osv, och så tittar jag på de två små på golvet. Vincent som gång på gång blir fly förbannad när han rullar runt och efteråt kommer på att han hatar att ligga på mage, eller på Arvid när han använder fötterna för att få sina älskade ugglor närmare om händerna är för långt bort. Eller när det räcker att sträcka fram ansiktet för att få ett bländande leende som känns ända in i maggropen. Vem kan säga att dessa levnadsglada pojkar inte har lika stor rätt att leva som du och jag?

Och så i nästa tankeveva tänker jag på vad "jag" tvingat mina bebisar att utstå för att komma hit för att jag vill ha dem hos mig. 
Sen tänker jag på att man idag har möjlighet att abortera barn med misstänkt downs eller kromosomavvikelser. Och även om jag förstår grejen så kan jag inte låta bli att fundera över vart världen är på väg. Hur mycket har vi rätt att styra över vem som har rätt att leva?

Ja det är så dubbelt det här livet.

Såhär såg killarna ut innan när det var dags att träna nacken. 



Arvid

Publicerad 2014-03-01 15:19:50 i Första tiden hemma,

Idag är det gnälliga barn här hemma... Särskilt Vincent. Tur det är lördag med båda föräldrarna hemma för han ska vara i famnen varje vaken sekund lilla plutten...

Arvid på bilderna


Busunge! :)

Vincent

Publicerad 2014-03-01 12:39:29 i Första tiden hemma,

Vincent tyckte det var så spännande att vända sig så nu hittar man honom på mage stup i kvarten, medan Arvid tyckte att nu har jag gjort det å det räcker. :)

Vincent på bilden


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela