arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Små människor

Publicerad 2014-01-31 21:52:52 i Första tiden hemma,

Ibland när jag går genom huset så slås jag av att det bor två små människor här. Som ska slänga sina små jackor på golvet i hallen, eller slänga igen dörren till sitt rum, eller sprida lego över hela golvet som vi kommer trampa på. Små livs levande små varelser. Små overaller här, små sockar där...


13 kg bebis! -25g

Publicerad 2014-01-30 15:45:00 i Första tiden hemma,

Jo då, trots matvägran och matkink så vägde killarna idag på bvc:
Arvid 6480 g
Vincent 6495 g
 
Så det var skönt för mamman att äntligen se en lite större uppgång än de senaste gångerna!
(Inte konstigt man är flåsig som en äldre dam med hjärtsvikt när man drar de där två i en 20kg-vagn upp och ner för de eländiga backarna!)
 
Idag har de fått vaccin så det är två trötta killar här hemma nu!
 
Arvid på rymmen. Han låg med huvudet på täcket (för refluxens skull) och medan jag vänder mig bort två sekunder så ligger en nöjd kille så här! :)
 

Med lite stöd under kroppen så har han blivit riktigt stark i nacken lillkillen, det går framåt!!! Fina underbara barn!

Kors vad det svänger...

Publicerad 2014-01-30 11:53:24 i Första tiden hemma,

Härom dagen skrev jag om hur bra vi har det. Sen kom den här veckan, med utvecklingsfaser och allmänt gnäll. Nu börjar jag känna mig panikslagen och fullständigt utmattad.
Att det krånglas så med maten gör mig väldigt stressad.

Ja, jag känner mig helt enkelt som en trött småbarnsmamma. Äntligen. ;)

Hur sväljer man då?

Publicerad 2014-01-29 23:09:34 i Första tiden hemma,

Eftersom killarna blivit kinkiga med maten (det är allmänt tråkigt att äta) och Arvid lätt sätter i halsen (trots förtjockningsmedel) och hostar varpå han kräks, så smakade vi idag för första ggn på gröt. Trots att de inte känns jätteintresserade ännu. Förhoppningsvis funkar det bra så att de kan få i sig någon portion gröt om dagen iaf. 
Smaken var det nog inget större fel på, svårare var det att svälja ner det. Allt som är rinnande sväljer de ju per automatik oavsett om det är i flaska eller på sked. Men detta var lite konstigt.. :)



Utvecklingsfas!

Publicerad 2014-01-28 13:58:23 i Första tiden hemma,

Den här unge herrn (Vincent) har definitivt kommit in i en utvecklingsperiod (den ökända 4-månaders). 
Klängig, kräver 120% uppmärksamhet HELA tiden, svårt att komma till ro och somna (förutom i vagnen), krånglar med maten psv... Min fina kille som kunde roa sig själv massor tidigare har blivit en dramaqueen av stora mått och klarar sig inte utan mamma 5 minuter..

Men det händer ju grejer! Härom dagen började han prata som en redig pratkvarn och det blir nya läten för var dag. Idag var första gången han tog något jag höll fram mot honom. Liksom styrde handen, öppnade och greppade. Flera ggr! Heja heja! Och nöjdare kille får man leta efter :).
Eftersom Arvid brukar vara någon eller ett par veckor efter Vincent så blir det väl härligt gnälligt här om någon vecka ;).



Två extremprematurer.

Publicerad 2014-01-25 22:53:43 i Första tiden hemma,

Jag tänker på det ibland när jag skojar med Arvid eller leker tut på näsan med Vincent, det där som överläkaren sa till oss. Att det är väldigt tufft att få en prematur, det är minst lika tufft att få två fullgångna bebisar, och ni har fått både och. Dessutom så extremprematura de kan bli. Det kommer bli jobbigt...
 
Visst är det jobbigt. Och visst, det kan ju bli väldigt jobbigt på resan ännu, men jag tittar på mina två solstrålar och tänker att nej, såå jobbigt är det inte. Vi måste haft en väldans enorm tur!
Det ÄR jobbigt med två bebisar när man är själv hemma (eller två för den delen, då är båda låste istället ;). Och det ÄR jobbigt med prematuriteten i form av häsiga lungor och oro för diverse följder.
Men inte sådär så man vill ge upp. Inte så att man vill lägga sig ner och dö.
 
För killarna är så fantastiska! De är lika energigivande som de är energikrävande. De skrattar minst lika mycket som de gråter.
 
Jag bara kom att tänka på det. Att vi har det ganska bra mot alla odds.
 

4 månader från fullgångna!

Publicerad 2014-01-22 10:59:38 i Första tiden hemma,

 
Här var killarna 40 veckor. Vilka små pluttar! Då vägde de ca 3000 g. Riktiga monster-stora-bebisar tyckte vi då. Men med tanke på hur väl Arvid fyllde ut baby-sittern nedan så är väl mega-stora att överdriva en aning...
 
 
 
Att jämföra mot dagens drygt 6200g-klumpar ;). I måndags på bvc skiljde det hela 10 g och 0.5 cm på killarna så trots att de är så olika i form och känsla av tyngd så är de väldigt likstora! Vad mycket som har hänt utvecklingsmässigt ändå på 4 mån. Inte klokt. Undrar hur de är om fyra månader ytterligare...
 
 
 
 

180 grader!

Publicerad 2014-01-20 19:20:34 i Första tiden hemma,

Så här hittade jag killarna imorse. De brukar ligga skavfötters...

För övrigt gav gårdagens artikel ringar på vattnet och fler vill intervjua oss om våra fantastiska killar. Jag vill gärna sprida vetskapen om prematurer men jag sa att de får återkomma i april när värsta infektionsrisken är på nedåtgående. Just nu orkar jag inte mer med främlingar som ska komma in i vårt hem...

Kändis-barn

Publicerad 2014-01-19 16:50:18 i Första tiden hemma,

För er som missat det så är killarna numera kändisar från Borås Tidning! Eller faktiskt hela familjen fick vara med! Stort stort uppslag blev det. Väldigt nöjda är vi. Fint skrivet och fina bilder!


Nya saker dag för dag!

Publicerad 2014-01-16 12:58:17 i Första tiden hemma,

Idag hade jag skjutit ner ugglorna en bit när Arvid somnade i babysittern så när han vaknade nådde han inte fram. Med händerna. Men ni må tro lyckan när han insåg att han kunde sparka på dem! :)

Annars ska aallt som kommer i närheten in i munnen just nu! Oavsett om det är napp, ugglor, handduk, kläder eller pappas armhåla. 

De testkör också ljudskivan och hittar nya läten hela tiden. 

Det börjar så smått bli allt roligare med små lekar. Ex prutt på magen eller tut på näsan.

De kan bli akut ledsna om någon annan än mamman eller pappan plockar upp dem (brukar dock fort övergå i flirt-time).

De är världens finaste!

Första parkett

Publicerad 2014-01-15 09:29:20 i Första tiden hemma,

-Se så! Lek nu fint så mamma får duscha! 
-Visst, inga problem!


Ibland skäms jag nästan. Skäms över hur "lätt" jag har det trots TVÅ småbarn. Dessutom två extremprematurer! Det borde vara överjäkligt! Jag skäms när jag svarar på hur de sover, jo då mellan 22-08... Hur bra de roar sig själva på fm.. Jag skäms när jag känner mig trött på dem, när jag tycker det känns jobbigt.

Men så tänker jag tillbaka på hur ofantligt tufft vi HAR haft det. Och då skäms jag inte längre, då är jag bara tacksam. Oerhört tacksam!
Antagligen får jag äta upp det här inlägget förr än jag anar, men just nu går det bra kompis!

Inhalera mera

Publicerad 2014-01-14 20:11:22 i Första tiden hemma,

Idag har killarna varit på barnmottagningen för att få sprutor mot rs-virus och influensa. 
Mamman ville även rådgöra med doktorn om inhalationsbehandling till Arvid eftersom han är rosslig och häsig. Han fick utskrivet en luftrörsvidgande och en kortison så nu hoppas vi att det snart blir bättre på den fronten. De på barnmottagningen kunde även de konstatera att influensatiderna är ordentligt på uppgång just nu, så vi ska vara extra försiktiga!

Lillen som fått sina första inhalationer!

Stanna upp - känn efter

Publicerad 2014-01-13 19:07:29 i Första tiden hemma,

Flera gånger senaste dagarna har jag blivit liksom överväldigad. Över våra små killar. Tänk att de finns här hos oss. Dessa små små personligheter. Det är inte en "bebis", det är ju en person! Två väldigt olika personder dessutom! Helt underbara!
 
 
 
 
 
 
 

Till Bvc som "vanliga" barn...

Publicerad 2014-01-13 15:03:13 i Första tiden hemma,

Nästa vecka ska vi till BVC igen. Där blir det vägning och mätning i vanlig ordning, men även en läkar-kontroll. Egentligen är det 6-månadskontrollen och killarna kommer bara vara 4 månader korrigerat så det känns lite märkligt, men vi får väl se vad hon har att säga. Annars kollas ju killarna vid 6 mån och 1 år via Neo och Lungläkaren på barnmott så dessa extrakontroller kanske inte är nödvändiga för oss...
Det känns lite konstigt det där. Att vi går til Bvc precis som alla andra föräldrar med "vanliga" barn. :) Inte tror jag vi går dit oftare direkt heller.. I början kanske, men inte nu. Killarna följer ju sina kurvor så fint..
Det lite onormala är väl fortfarande att jag inte vågar gå på mamma-grupp vilket såklart är lite tråkigt. Men vår bvc-sköterska pratar om att de kanske ska sätta samman en tvillinggrupp lite längre fram i vår och då hoppas jag att jag ska våga mig dit! Vore lite skönt att ha andra småbarnstvillingsföräldrar att utbyta tankar och erfarenheter med och som man kanske kan träffa ute sen längre fram så barnen kan leka. Umgänge som förstår kaoset det blir med två barn i samma ålder ;).

Arvid i sin enorma body i strl 44. Tänk att de gått från så små, till stora killar som gör sporadiska besök på BVC... Det kunde ingen tro...
 

(Texten nedan är sponsrad)

För några år sedan infördes det så kallade vårdvalet. Vilket innebär att man som patient har rätt att välja vid vilken vårdcentral man vill vara listad. Det inkluderar ju även barnavårdscentralen. För vår del som bor i en liten stad är utbudet inte så stort. Det är 2 vårdcentraler med tillhörande bvc att välja mellan.

I storstäderna är utbudet betydligt större och konkurrensen hårdare. Självklart vill man ha det bästa stödet och vården för sitt eller sina barn. 

I Stockholm finns bland annat Serafen, en vårdcentral med BVC där de erbjuder sedvanlig barnhälsovård. Så som att följa barnets utveckling, vaccinerar enligt basprogrammet, erbjuder föräldragrupper samt ger råd och stöd till föräldrarna. Vårdcentralen ligger på Kungsholmen i Stockholm. 

Serafens hemsida hittar ni på länken ovan eller här: www.serafen.com/barnavardcentral/ 

Snickesnack med brorsan!

Publicerad 2014-01-11 20:46:11 i Första tiden hemma,



Idag har vi haft besök av två toksöta tvillingtjejer som är en månad äldre än killarna korrigerad ålder och deras föräldrar. Tjejerna föddes också för tidigt och har gjort en neo-resa precis som vi. Stora och fina och glada tjejer var det iaf! De försökte flirta med killarna men de var svårflirtade denna gång.. :)

Hjärtegrynen <3

Publicerad 2014-01-10 17:12:19 i Första tiden hemma,



Fördelen med att bo i stan är att man kan ta en promenad och vips hamna på lunch hos ex barnens farmor eller mormor.
Nackdelen med att bo i stan är att man kan hamna på lunch hos ex farmorn eller mormorn vilket gör att promenaden på flera kilometer uppför blir väldigt tung!

Världen är så stor så stor...

Publicerad 2014-01-09 09:10:46 i Första tiden hemma,

Arvid Arvid liten. Större än du nånsin tror, Arvid Arvid liten...

Man märker att killarnas världs vidgas för varje dag. Det märks särskilt hos Arvid. Han har länge varit ganska "enkelspårig", tittat Enbart på den han pratar med, svårt att byta fokus liksom. Men nu ser man att han upptäcker mer och mer omkring sig. Lystrar snabbare till någon vid sidan av, lättare att byta fokus.
Nu på morgonen var han helt såld på brorsan och låg och pratade med honom och tittade med ögon fulla av beundran. Tyvärr var kärleken och uppmärksamheten intr besvarad ännu, men det kommer väl :). 


Tjuvkik

Publicerad 2014-01-08 11:59:52 i Första tiden hemma,

Det är inte meningen att vi ska ha någon våg hemma längre. Men eftersom den står där så kan jag inte låta bli att ta en tjuvkik. Arvid har stått nästan still på den dryga veckan sen vi vägde på Bvc, medan Vincent håller sitt (ganska långsamma) men ändå tempo uppåt. Så nu är killarna ganska jämntunga igen.
 
Dagens vikt:
Arvid 6090 g
Vincent 6010 g.

Rädslan att glädjas...

Publicerad 2014-01-07 22:25:27 i Första tiden hemma,

Det är det värsta som neo-tiden har gjort med mig. Rädslan att glädjas över framgångar.
Egentligen är jag så lycklig just nu. Mina killar (alla tre) är så fantastiska och det mesta rullar på som det ska! Samtidigt vågar jag inte känna glädjen och erkänna den fullt ut. Rädd att bli besviken. Rädd att det ska vända i ett blink. Rädd att en stackars förkylning ska nocka killarna så det blir sjukhus och cpap igen.

Jag vill våga vara glad. Just idag kan jag vara glad. Just nu!

Inatt blir första natten för Vincent utan apne-larm. Han har varit redo länge, men det har inte mamman. Men lika bra att ta tjuren vid hornen..
Kände knappt igen pappa när han kom hem efter jobbet efter sååå lång tid ;).

Var är pappa?

Publicerad 2014-01-07 09:27:22 i Första tiden hemma,

Idag började pappan jobba igen efter 7,5 månader...
Vi saknar honom redan som ni förstår. Det syns väl på killarnas allvarliga uppsyn!
Nu har även Arvid funnit sina händer mer "på riktigt". :)

Gnällfas

Publicerad 2014-01-05 22:59:48 i Första tiden hemma,

Sen ungefär en vecka tillbaka så är det gnällkalas på kvällarna. För båda!
Idag, peppar peppar, så var det något bättre dock. 
Fast då har de sovit mer under kvällen istället. Man undrar om de kommer sova hela natten ändå?!
Kanske är det som pappan funderade på, att de är övertrötta eftersom de är ganska vakna dagtid. 

Med maten går det fortfarande väldigt upp och ner. Men fler bra mål nu än tidigare!
Här är de muntra grabbarna ;)

Hjälp mig hjälpa!

Publicerad 2014-01-03 22:33:00 i Första tiden hemma,

Hjärtebarnsfonden har en kampanj där de samlar in pengar som på olika sätt hjälper barn med hjärtsjukdomar.
Efter att ha levt sida vid sida med dessa barn och föräldrar på Ronald McDonald i somras vill jag nu göra en liten insats för att hjälpa dem! Tänk om alla mina läsare kunde skänka en liten slant, välja själv belopp. Mitt mål är att samla in 3000 kr! Hjälp mig att hjälpa dessa barn!

http://charitystorm.org/fundraisers/hjalp-mig-hjalpa-hjartebarnen/?fb_action_ids=10151923579088212&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B235049420001665%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
 

Ett gott skratt förlänger livet

Publicerad 2014-01-03 10:07:33 i Första tiden hemma,

Vid fem-snåret började Arvid knorra imorse. Upp, stoppa i nappen. Somna om. Precis lagom till dess John Blund hittat tillbaka är det dags igen. Så höll det på några gånger tills mammans morgontrötta hjärna förstod att lillkillen ju faktiskt var vråålhungrig.
Upp och göra ersättning. Glufs glufs. 20 ml. Därefter totalstopp. En mamma som håller på att bli tokig. Det är då han smäller av ett högt ljudligt skratt. Och mammahjärtat smälter. Ännu en gång.
Lillkillen somnar om efter en stunds flirtande. Äntligen.
Hinner inte tänka tanken på lite mer sömn innan nästa bror börjar gnälla...

Här tittar killarna förvånat på sin pappa.. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela