arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Skratta högt

Publicerad 2013-11-30 16:54:56 i Första tiden hemma,

Arvid började dagen med att skratta åt sin pappa. Med ljud!
Det lät lite knorrigt men det är ju inte så lätt första gången :).

Igår fyllde killarna 6 månader okorrigerat. Galet vad tiden gått både fort och långsamt... Man kan ju konstatera att man hinner uppleva mycket på ett halvår.

När mamman försökte flirta med Arvid och få ett skratt såg han ut såhär...

Sötnosar

Publicerad 2013-11-28 19:30:54 i Första tiden hemma,

Hade lite qualitytime med pappan i huset idag. Vi lämnade barnen till farmor och åkte för att handla mat! De ni! Kan inte minnas sist det hände...
Mina hjärtegryn...

Äntligen!

Publicerad 2013-11-27 16:05:01 i Första tiden hemma,

Efter att ha gått ganska små steg uppåt (men ändå uppåt) sista tre veckorna tog båda killarna ett lite större skutt denna gång.

Dagens vikt
Arvid 5100g
Vincent 5000g
Tänk ni, snart har killarna 10 dubblat (!!!) sin vikt! Craaaazy, så stora är dom ju liksom inte nu heller...
Killarna spanar in nya babygymmet vi fått låna! Klart godkänt (men bättre när man satt i babysittern så man nådde ;)

Nämen är det så du ser ut brorsan?

Publicerad 2013-11-26 18:43:08 i Första tiden hemma,


Idag var det som att Vincent för första gången SÅG Arvid. Han låg en lång stund och bara tittade på honom.
Sötnötar!

Idag har vi haft finbesök av Adam (och hans mamma) som firade 2 veckor i stora världen. Han var så söt och kommer garanterat lura ut mina rara snälla killar på massa bus när de blir lite större.


Ljuva tystnad

Publicerad 2013-11-25 18:20:26 i Första tiden hemma,

Efter mitt tidigare inlägg var killarna tvungna att ge mamman dåligt samvete genom att minsann sova som små ljus tillsammans i flera h så mamman hann både tvätta och kolla datorn ;)


En tvillingmammas kaos!

Publicerad 2013-11-25 14:06:21 i Första tiden hemma,

En sak är säker. Jag tänker aldrig lämna min blivande make. Han är inte bara snygg. Han är grym på att byta blöjor också!
Hur göör ni ensamstående tvillingmammor? Eller ensamma mammalediga tvillingmammor?
Vi har roat oss själva nu i stort sett sen i lördags morse då vi valde att sparka ut stackars pappan och hans förkylning. Vilket liiiv. Gnäll gnäll gnäll. De lugna nöjda Killarna som personalen var så förundrade över, är long gone!
Det ska bäras, klappas, vaggas, vyssjas. Och har den ena väl somnat eller iaf ligger nöjt och tittar, då är det nästas tur. Fast värst och mest otillräcklig känner man sig nästan när båda behöver kärlek och närhet precis samtidigt. Det går såklart. Men det är bökigt. Särskilt om någon av parterna rör sig (!!!) och är ledsen...
Promenader är ett hallelujah-moment. Enda gången i stort sett som båda sover som stockar. Men den här mamman är trött. Hon orkar inte bara promenera hela dagarna.

Jag skulle laga mat här innan. Gnäll gnäll. Det dög minsann inte att sitta i babysitter och titta på. Så jag tog upp Arvid i bärselen och lade Vincent framför babygymmet. En tyst bebis. En arg. Bytte plats. Tadaa. Två tysta bebisar lagom länge för att hinna laga världens snabbaste snabbmat (laxpasta med spenat och citron; google it, amazing!) och snabbt sätta i sig det.
Det är inte heller helt lätt att laga mat med två små. Man ska akta bebisen på magen och man ska inte hälla varmt vatten över bebisen på golvet.
Samtidigt vill jag laga lunch. Det är ju det enda jag hinner/måste hinna. Övrig tid är jag nästan helt låst.
Jag hoppas det är en fas som snart är över. Att de snart är mina glada goa killar som nöjt kan sitta i sina babysitters medan jag donar med lite annat.
(Tilläggas bör att får de bara vara hos mig så är de glada och flirtiga som få, så inget fel på humöret på det viset).

Sen känns det samtidig fantastiskt. Det här är ju alla tvillingföräldrars dilemma (eller rent av alla bebis-föräldrars). Helt normalt alltså! Bara en sån sak!

Hade det varit helt "normalt" hade man dock kunnat ta in mer avlastning utan att porta alla med minsta skav i hals o snuva eller som har barn...


Den känslan

Publicerad 2013-11-24 15:35:50 i Första tiden hemma,

När barnen (båda!) somnat och det äntligen finns lite utrymme för mamman att göra och äta mat, när mamman tappar pennburken med ett DÅN rakt i golvet. Armar och ben flyger i luften av rädsla på de stackars små barnen.
Tystnaden efteråt när de somnar om igen, medan mamman håller andan i vad som känns som en evighet.
Den känslan.

Arvid filosoferar

Du skojar?!

Publicerad 2013-11-24 11:44:51 i Första tiden hemma,

Pappan i familjen har blivit förkyld...hur nu det är möjligt, de enda vi träffat har varit de på sjukhuset typ. Inte ens en veckas lugn och ro kunde vi få.
Nu är det bara att hålla alla tummar att barnen (och mamman) klarar sig!
Hur många dagar ska man behöva gå som på nålar den här gången?
Jag orkar inte...
Arvid sover räv på morgonkvisten...

Siktar på 5 kg?

Publicerad 2013-11-23 12:58:29 i Första tiden hemma,

Från att ha ätit var 4e h på dagen och ca 4-6h nattetid är det nu mat med 2 max 2.5 h mellanrum dagtid och 4h prick, nattetid.
Försöker öka mängden men det är inte alltid de cävill ha större mängd, bara oftare. Växa-period må tro?

Igår blev gossarna 2 månader korrigerat! Och vad mycket som händer nu, från dag till dag! Drn sociala biten har skjutit i höjden ordentligt. Ler, "pratar" och samspelar. Det är så fantastiskt att se! 
Mer och mer vaken tid (=mindre egentid till föräldrarna). Arvid som alltid varit mer vaken än Vincent kan ligga i timmar vaken och bara titta och socialisera. Vincent sover fortfarande mer, och kräver uppmärksamhet när han är vaken!

Här kommer ett tips till alla er som tror att ni inte kommer se skillnad på bröderna nu när båda är utan syrgas: arvid har ett "ärr" efter sonden på näsan. Näsan har liksom växt över sonden. Man kan undra hur det kommer bli när han blir större?! Antagligen har de bytt sonden för glest...


Överförfriskad

Publicerad 2013-11-21 21:19:48 i Första tiden hemma,

Arvid var nog lite "överförfriskad" i tisdags vid invägningen, för idag vägde han betydligt mindre. Mer troligt efter veckan som gått.

Dagens vikt
Arvid 4760g
Vincent 4760g

Jojo, är man tvillingar så är man...
Här kommer dagens tokar:




Glada killar

Publicerad 2013-11-20 16:17:01 i Första tiden hemma,

Arvid flinade som bara den imorse när hans pappa lekte tittut med honom :)
Brorsan låg och skrattade och skelade åt mest ingenting. Tokar!

Den förvirrade tvåbarnsmamman har varit i farten. Träffar på två kollegor med Vincent i handen. 
-Så, vad blev det, pojkar, flickor, båda?
-Två flickor, svarar jag blixtsnabbt innan poletten trillar ner en millisekund senare, eller alltså, jag menar två killar...
Idag kör vi med vantar inomhus. Två vevpellar som vägrar ha händerna under filten...

Dagens vikter

Publicerad 2013-11-20 00:15:30 i Första tiden hemma,

Arvid drygt 4,9 kg
Vincent drygt 4,7 kg
Det tar sig!!! :)

Idag har killarna fått Synagis, svindyrt vaccin mot rs-virus. Känns skönt att första sprutan är given (ges 1g/mån under hela säsongen). Dock ger det inte fullt skydd förrän efter tre veckor och kan inte garantera 100%-igt skydd men iaf! Det är något! Och skulle de, God forbidden, drabbas bör det ge lindrigare symtom.

Arvid fortsätter på sin syrgasfria bana...

Bortbyting?

Publicerad 2013-11-19 07:57:38 i Första tiden hemma,

Jag tror de bytte ut mitt barn på operation. Barnet jag fick tillbaka är inte ledset, har inte ont i magen och har ingen syrgas...
Dock lika morgongroggy som mitt barn... <3

Kors i taket!

Publicerad 2013-11-18 18:04:21 i Första tiden hemma,

Arvid trotsar narkosläkarens bedömning om några dagars högre syrgasbehov och har istället varit utan nästan hela dagen!
Hallelujah-moment! Oavsett vad som händer sen. Han kan ju!


En ny dag!

Publicerad 2013-11-18 10:59:21 i Första tiden hemma,

Nu har Arvid precis kommit tillbaka till avdelningen från barn-iva. Respen är borta och kvar är vanlig grimma med 0.03 liter syrgas (med andra ord typ inget, precis som vanligt!). Narkosläkaren varnade för att han kan behöva lite mer första dagarna nu men fortsätter det såhär så verkar det ju inte så.
Vi har just ätit 50ml på flaska också. Alldeles på tok för lite om du frågar Arvid! Men vi får börja lite lagom! Snart kan vi förhoppningsvis dra den eländiga sonden.

Med andra ord. Det verkar gå väldigt bra och jag hoppas det fortsätter så så att vi snart snart är hemma hos resten av killarna igen!
Min rädsla är ju infektion (surprise). Postoperativt pga tub eller nålar eller pga alla människor i omlopp. Men jag tycker vi haft nog nu så jag hoppas vi slipper!






Inlägget försvann?!

Publicerad 2013-11-17 22:10:22 i Första tiden hemma,

Jag skrev ett långt inlägg om uppdateringen innan men det verkar ha försvunnit?!
Arvid är iaf opererad. Pappan var här idag under hela processen före under och efter vilket var skönt, iaf för mamman.
Operationen gick som förväntat. Alltså bra. Han har ett litet litet sår ovanför naveln. Det var enligt kirurgen en ordentlig förträngning. Så snacka om tur att magkänslan pratar sitt tydliga språk ibland så att han slapp bli knalldålig. Så små barn har inte så stora resurser så de kan snabbt bli uttorkade och dåliga. Kan nästan få lite panik i efterhand, tänk om vi inte hade åkt in igår...
Jaja, vi gjorde ju det trots allt.
 Nu ska han vakna och komma igång att andas själv så att han blir av med respiratorn. De hade tänkt vänta tills imorgon för att ge honom lite mer återhämtningstid eftersom han är så skör och har sina dåliga lungor. Men när de höll på att tejpa om respiratorn blev det ett för stort läckage så man fick alternativen att byta resp (=söva honom igen och börja om) eller försöka trigga igång hans egen andning. Man valde att prova nr 2. De håller nu som bäst på att minska morfinet och minska trycket på respiratorn för att han själv ska komma igång att andas. Eventuellt ville de gå via cpap till grimma för att ge lite extra stöd en stund men jag misstänker att han kommer tycka att den är pest och dra dän den.
Vi får se hur det går. Håller tummarna att det går fint!


Vinnie boy

Publicerad 2013-11-17 22:00:34 i Första tiden hemma,

Vi valde, efter rådgivning med personalen på barnakuten igår, att låta Vincent stanna hemma. Det här är inget ställe eller en resa man gör för nöjes skull och miljön känns något stressande för en bebis. Dessutom är infektionsrisken betydligt större här än hemma så det räcker att ha ett infektionskänsligt barn med sig.

Visst har jag kännt att jag saknar honom men det har varit så fullt fokus på Arvid hela tiden. Och jag vet ju att han har det bra hemma.
Men ibland far ett sting av dåligt samvete genom mamma-hjärtat. Tänk om han tror att jag övergett honom :(. 

Sen fick jag den här bilden av pappan precis, då kände jag precis hur mycket man kan sakna en så liten människa! <3


Väntan...

Publicerad 2013-11-17 11:13:57 i Första tiden hemma,

Ronden färdig. Proverna inte tillräckligt bra för operation ännu. Behöver mer vätska. Förhoppningsvis op-klar vid nästa provtagning efter lunch och då ev operation i em.
Den som väntar på nåt gott...
Mössa o vantar på för klåfingriga herrar...

Never ending story

Publicerad 2013-11-17 07:37:47 i Första tiden hemma,

Inte hade jag räknat med, igår morse, när jag ringde till barnakuten och bad dem titta på lillen, att vi ett gäng timmar senare skulle sitta i en sjuktransport till Göteborg och Drottning Silvias barnsjukhus.
Av ett fåtal ban varje år (såklart, always one of a kind) har han fått en förträngning av nedre magmunnen som gör det svårt för maten att passera till tarmen. Detta löser man med en snabb och enkel operation med kort vårdtid.
Som ni förstår känns det väldigt frustrerande. Dels för att vi precis landat hemma, dels för att man trodde att denna lille gosse hade behandlats klart och lidit klart.
Samtidigt känns det skönt. Skönt att jag gick på magkänslan och inte "det är omogna tarmar" som vi hela tiden fått höra, samt att det ju finns något att göra åt det. Många barn brukar tydligen må väldigt bra efter operationen. Tack vare en stingslig mamma kom han in i tid och har inte behövt bli så dålig, och få näringsbrist som de flesta andra barn med den här åkomman.

Så nu väntar vi på narkosbedömning och besked om ifall det blir operation idag eller ej. Vi HOPPAS det!

Dropp, sond, misslyckade pvk-sättningar... Ja då var vi igång igen.. :( lillpluttas <3

"Värst" av allt är nästan att detta är ingen prematuråkomma, inget som lättare drabbar prematurer. Nej ren (jvla) otur bara, att han ska drabbas av detta också!

Hej lördag!

Publicerad 2013-11-16 15:00:41 i Första tiden hemma,

Föräldrarna och Arvid tillbringar denna gråa lördag på barnmottagningen medan Vincent myser med farmor (tydligen kräver han mkt uppmärksamhet?! Den killen har ett omättbart närhetsbehov ;) 

Arvid fortsätter kräkas och ha det jobbigt så vi ville iaf att någon skulle titta på honom. 
Sagt och gjort. Doktorn tittade, lyssnade, klämde och ordinerade provtagning och röntgen. Så nu väntar vi på röntgen. Och väntar.

Han hade gått upp 12 g sen i måndags. Nytt icke-existerande-viktuppgångs-rekord. Plutten <3

Han har iaf blivit tillräckligt stor för att kunna ta blodprov i fingret och slippa sticka i huvudet. Så nu har han plåstrats om som den krigare han är.




Jag fattar inget...

Publicerad 2013-11-14 21:09:54 i Första tiden hemma,

Efter den tuffa natten har syrgasbehovet varit lägre än på länge. Hela dagen har han pendlat mellan 0-0.02..?! 
Ingen är gladare än vi såklart, men lite konstigt känna det.. Vågar inte hoppas för mycket såklart men kaaanske är det nu det vänder för sista gången? ;)


Stackars lilla killen

Publicerad 2013-11-14 10:36:49 i Första tiden hemma,

Arvid har haft sin värsta natt hittills. Han har ju som sagt mkt problem med reflux och kräkningar. Tömmer hela magen någon/några ggr per dygn och blir lika ledsen varje gång. Så om det är det som åker upp och ned som gör honom knorrig och ledsen allmänt, eller magknip, vet vi inte.
Inatt har han dock kräkts mer och det har skummat ur munnen och slemmat. Han har fått ren panik och gråtit hjärtskärande. Dessutom slarvade han med andningen så syresättningen gick upp o ner, upp o ner, sådär som han gjort förr men inte riktigt så långa uppehåll, men tillräckligt för att jag behövde klappa på ryggen för att det inte skulle hinna plinga. Det enda som fungerade någorlunda var i famnen i upprätt position så det är så vi tillbringat vår natt, jag och Arvid, sittandes, medan pappan fått serva oss med diverse och dessutom ta hand om brorsan.
Jag var helt övertygad om att han blivit förkyld men emellan dessa uppstötningar och bubblanden ur munnen så låter han fin i sin andning, ingen temp, ätit bra, samma eller lägre syrgasbehov (var utan en lång stund på morgonen). Fått lite koksalt i näsan men det brukar han behöva ibland (troligen grimman som retar). 
Så nu vet jag inte. Det är väl bara vänta och se. Och hålla tummarna.
Nu på morgonen verkar han nöjd iaf. Ugglorna är framme och ordningen återställd. Iaf för stunden.



Både mamman och pappan har nyst och snörvlat i några veckor men funderat på om det varit allergi eftersom barnen varit opåverkade...

Det svåraste...

Publicerad 2013-11-13 20:07:00 i Första tiden hemma,

... trots att denna arma mamma trånar efter socialt sällskap utöver sina (fantastiska) tre killar är oron över infektioner och baciller plågsamt stor.
Så fort någon går innanför dörren eller, ännu värre, tar i barnen, får jag panik. Jag tillåter det eftersom jag vet att vi är försiktiga och tar till alla säkerhetsåtgärder men det förtar inte rädslan som kvarstår några dagar efter varje besök..
Stackars försäkringstanten som ville komma hem och diskutera barnförsäkring fick stanna hemma för jag var rädd för infektioner. Nästa vecka när det kommer hit en fotograf planerar jag att hålla barnen långt borta tills det hela är överstökat.
På neo säger alla att vi behöver vårt kontaktnät, att familjen måste få vara ett stöd, och när vi skrevs ut pratade doktorn till och med om att det är viktigt att vi får barnvakt så vi kan vara på tuman hand någon stund (jag förklarade att vi inte utsätter någon av våra nära och kära för det så länge Arvid har övervak och syrgas, vilket han kunde förstå iofs, men sen tyckte han verkligen vi skulle ta den hjälpen).
Jag minns en av de första gångerna vi varit hemma på perm. Jag förklarade min ångest över att det varit 4 familjemedlemmar hemma samtidigt och min ångest över det. Sköterskan sa att jag måste komma över det eftersom vi kommer att behöva dem. 
Men hur?
Alla prematurföräldrar där ute. Hur gör man för att inte vilja dränka barnen i sprit varje gång någon hälsat på? Hur gör man för att kunna slappna av i att låta våra närmsta vara här och även hantera barnen? 
Det måste man ju klara.. 
Och vart sätter man gränsen för vilka som får komma på besök? Hur sätter man gränsen för vad vi kan göra själva, vi föräldrar? Kalas, dop, julfirande, shopping etc..
Jag hatar det här.
Jag säger det igen, jag vet att man ska vara så glad över att äntligen få vara hemma, vilket ju är precis vad jag är. Tanken på att våra stackars barn skulle drabbas av något och tvingas tillbringa ännu en månad på sjukhus är outhärdlig. 
Det svåra är att hitta en balans där vi inte blir tokiga av att vara inlåsta och isolerade utan att riskera våra barns hälsa.
(ber om ursäkt för den återkommande diskussionen, men det är den biten som är jobbig just nu, bortsett från Arvids kaskadkräkningar och onda mage)
 
(hoppas även att familjen inte tar illa upp, jag älskar att ni är här, och ni måste fortsätta komma!)
 

Brotherhood

Publicerad 2013-11-12 22:57:15 i Första tiden hemma,

Hålla hand (syns knappt i mörkret) och hjälpa brorsan hålla nappen...

Idag är bröderna mycket glada då de fått en framtida kompis. Nämligen Adam! De hälsar Välkommen till världen och vill ses snart! <3

Sov sött, för all del..

Publicerad 2013-11-12 05:27:50 i Första tiden hemma,

Idag fick killarna för sig att vakna vid fyra istället för fem/sex.. Stor skillnad. 
De åt dock snabbt för att åter sjunka ner i sömnens värld. Kvar ligger en trött och vaken mamma..
Egentligen vaknade jag redan vid halv tre av att Vincents apne-larm tjöt, vilket innebär att han inte andats på 10 sek. Man kan ställa in apparaten på 20 sek med och det kanske man borde eftersom det är normalt med uppehåll upp till 15 sek, men det vågar jag inte än. Daniel har iaf lyckats övertyga mig om att bara ha apne-larmet på natten och inte när han bara sover en stund på dagen. Det går okej, men ska jag vara i ett annat rum en stund (ex i köket) så vill jag gärna ha det. Lite hospitaliserad blir man allt...


Tungviktarna

Publicerad 2013-11-11 19:39:29 i Första tiden hemma,

Bvc-sköterskan har varit på första besöket idag. Mest information och lite prat om vad som varit (och såklart om våra fantastiska mirakelkillars livsgnista!).

Dagens vikt:
Arvid 4700g
Vincent 4550g

Godmorgon Vincent!

Godmorgon Arvid

Tänk ändå..

Publicerad 2013-11-11 11:40:16 i Första tiden hemma,

Som jag väntat på detta! Att kunna plocka med mina barn i vagnen och gå. Bara det.

Dock hade jag inte riktigt räknat med att flåset skulle vara sämre än hos en 90-åring med hjärtsvikt. Tjejmilen nästa år känns minst sagt avlägset. Men har man lovat så har man :)

Update: Lika som bär?

Publicerad 2013-11-10 11:23:47 i Första tiden hemma,

Det var ett tag sen Arvid var utan grimma. Vi har bara snabbt bytt till ny hela tiden. Idag körde vi en stund med syrgas på tratt. Det funkar bra så länge man sitter där och vinklar tratten rätt men annars och helt utan orkar han inte riktigt... 

Vincent för någon vecka sedan

Arvid idag.




Grabbarna Bus

Det är tur att Arvid har bredare ansikte för de är inte helt olika i övrigt ;) i värsta fall får vi gå på lätena ;)

Drömyrket!

Publicerad 2013-11-09 19:44:21 i Första tiden hemma,

Det bästa med att ha barn måste väl vara att få planera barnkalas?!
Tänk vad roligt att ha det som jobb. Att planera barnkalas. Allt från bakverken, dekorationen, till ansiktsmålningarna och lekarna...

Har läst saga för killarna idag. Det ska börjas i tid vet ni! Sagan om en saga fick det bli. Den var nog poppis för en bit in i sagan sov båda två.

Så trött kan man bli när man får vaggas till ro av sagoläsning...

Minnen

Publicerad 2013-11-09 16:31:32 i Första tiden hemma,

Går igenom gamla böcker från när jag och mina systrar var små. Oj oj vad mycket bra barnböcker det finns! Tänk om man hade fantasi nog att skriva så fina barnböcker... Moster Adina hade kunnat illustrera och moster Alma göra ljudspår med pianomusik till. :)

Väx på er lite killar så vi kan läsa Mamma Mu, Pettson, Alfons, Astrid Lindgren osv osv osv!


Sven Nordquist måste ju vara absolut bästa barnboksillustratören, alla kategorier! 

Tolkningsfråga?

Publicerad 2013-11-08 20:56:08 i Första tiden hemma,

Eftersom jag vet att många extremprematurföräldrar drabbas av reaktioner i klass med posttraumatiskt stressyndrom i efterförloppet av neo-tiden tänkte jag mote Olle i grind.
 
I min gravidförsäkring går att utläsa:
"Efter en traumatisk upplevelse, t ex om barnet drabbas av en allvarlig sjukdom eller missbildning, kan ni behöva träffa en psykolog. Vi hjälper er att komma till rätt person och bekostar upp till 10 behandlingstillfällen (inklusive resor)."
 

Det var inte lätt, jag är lite feg, men jag tog mod till mig och ringde försäkringsbolaget. Fick prata med en handläggare som frågar om det var något som hände? 
-Ja, jo, jag födde mina tvillingar i vecka 23 och vi har tillbringat över 5 mån på sjukhus.
-Ok, men det försäkringen täcker är om barnet är allvarligt sjukt.
-Ja, men de kämpade på liv och död under lång tid. Och så är de lungsjuka med. Dessutom står det ju efter en traumatisk upplevelse TEX ....
-Ok, lungsjuka? Men det är mer om det är större skador, inte bara att man är född för tidigt.
Här var jag beredd att ge upp, lägga på. Bryta ihop. Orkade inte förklara för idioten i andra änden. Kände mig nedtryckt och kränkt. Skämdes.
Men så gick några sekunder till och jag tänkte att, nej fan, har jag nu tagit steget så ska han inte neka mig rätten av min upplevelse. Tro tusan att vi ska vara berättigade till denna hjälp enligt deras beskrivning.
-Det är mer om man har allvarliga skador som hjärnskador, cp-skada osv. Och det har de ju inte?
-Ja, alltså, påverkan på hjärnan med bla blödningar har de ju haft, men det är för tidigt att säga vad det kommer att ge för men i framtiden.
-Jag tror jag gör så att jag ber en annan handläggare ringa dig under dagen. Ha det så bra. Hej.
 
Efter samtalet blev jag mest förbannad. Förbannad för att han fick mig att känna mig som en idiot, som en vekling. Jag hade ju "bara" fött för tidigt. Skriver man en så diffus beskrivning på innehållet i försäkringen får man ju räkna med att folk tolkar det efter eget huvud. Tillslut var inte den där psykologen så hemskans viktig. Det är jag fortfarande nervös inför. Men rätten till den. Det blev viktigt.
 
När nästa handläggare ringde upp var det inte en fråga om varför eller om att jag inte skulle vara berättigad. Hon frågade bara vart jag önskade gå, manlig eller kvinnlig osv och var jättetrevlig.
Så slutet gott, allting gott. Men det satte en tagg i själen, helt klart.

Förälderns bästa vän?

Publicerad 2013-11-08 19:07:45 i Första tiden hemma,

Vincent är en gosse som kräver mycket närhet. På neo provade vi flertalet sjalar, men ingen föll sonen i smaken. Alla satt för tight. Han verkar ha ärvt mammans klaustrofobi och obehag av att hållas fast.
Idag fick vi låna en bärsele. Jackpot! (Extra roligt eftersom vi lånat den av Jack ;)
Vincent satt och tittade nyfiket och nöjt på sin mamma. Synd att det inte fick plats två...


Snopet

Publicerad 2013-11-07 11:11:02 i Första tiden hemma,

Jag satt och dikterade ett blogginlägg i huvudet (ja man blir lite skadad) medan jag matade killarna i morse. Jag tänkte skriva om det fantastiska som hänt; både jag och Arvid hade samma kläder på oss när vi vaknade som när vi gick och la oss. Inte en kaskadkräkning så långt ögat kunde nå. Första gången på evigheter. Knappt hade jag dock tänkt klart tanken så kom det som ett brev på posten. Men vad gör det? Stor skillnad på kaskadkräk kl.02 och kl.09!

Jag och killarna har jobbat solo inatt så pappan kunde få sova bort lite av sitt fruktansvärda ryggonda. Det gick fint. Men man kan inte annat än konstatera att det är mer än värdefullt att vara två! Tänk ensamma tvillingmammor! Jag är imponerad!

Och slutligen en hälsning till Linda. Vi är inte där riktigt än, men vi jobbar på't!

162 dagar

Publicerad 2013-11-06 22:18:03 i Första tiden hemma,

Så många dagar har vi (grabbarna) varit inskrivna på neo. Lägg där till de åtta dygn då jag (och Daniel) var sängliggande innan dess..

Idag blev vi alltså utskrivna! Ok-stämpel i rumpan!
Konstigt! Det trodde vi aldrig!
Dagens läkare pratade väldigt mycket om oss föräldrar och våra behov och överlevnad samt förhållande med varann. Han var medmänsklig och empatisk!
Han menade att nu när barnen är "friska" måste vi rå om varann också. Kändes skönt på nåt vis att han betonade att det kan komma efterreaktioner som kan upplevas skrämmande, tankar man inte vill tänka, men som är helt normala reaktioner på en kris av detta mått.
Han kollade även svaret från MR hjärna. Och ja, hjärnan har påverkats av deras extremt tidiga födsel, vilket vi ju visste. Bla resterna från Vincents blödning. Och lite andra avvikelser. Det ingen kan svara på är om de kommer att få några bestående men av det. Hjärnan är en fantastisk konstruktion som kan hitta nya vägar och banor där det behövs. Även denna dr tyckte dock att det såg ganska lovande ut eftersom killarna är så i fas redan. Men han vågar inte lova guld och gröna skogar såklart. 
Det han även sa var att det är så här MR på v.23-bebisar brukar se ut. Och jag vet ju flera 23-veckors som klarat sig jättebra. Så allt vi kan göra är att hålla tummarna för det bästa! Vi älskar såklart våra killar lika mycket oavsett men för deras skull vore livet lättare om de vore så friska som möjligt. Det är en hård värld vi lever i.

I övrigt var doktorn mycket nöjd. Han trodde inte (heller) att det dröjer så länge innan Arvid är av med syrgasen. Hoppas går ju!

Dagena vikt och längd:
Arvid 4565 g och 54,5 cm
Vincent 4420 g och 54,5 cm

Efter besöken på sjukhuset somnade hela familjen. Det är tröttsamt med sjukhus!

Med det säger vi god natt!

Va sa??

Publicerad 2013-11-06 12:23:13 i Första tiden hemma,

Arvid skulle idag göra ett uppföljande hörseltest eftersom hans ena öra inte blivit "godkänt" ännu.

För att ett sådant test ska lyckas ska barnet vara lugnt eller sovande. Med andra ord inte låta eller röra sig. Jo Tjena. Det är Herr Arvid Elveskär vi pratar om. Killen med knorr i magen, nyfiken på sin omvärld och så kär i sin napp att det klickar när han suger på den. Dessutom är det tydligen väldigt obehagligt att få något i örat.

Det gick inge vidare med andra ord. Nytt försök om en månad.
När vi väl hade gett upp och lagt ner honom i vagnen igen låg han med ett stort flin, mycket nöjd med sig själv.

Vändbar kille?!

Publicerad 2013-11-05 16:34:50 i Första tiden hemma,

Vincent ville gärna vända över på sidan för att komma åt prasselboken som låg där. Man riktigt såg hur han försökte och klurade på hur han skulle göra. Än är det dock låång väg kvar, killen. Men fortsätt öva! Det ger färdighet!


Äpplet faller inte långt från trädet...

Publicerad 2013-11-05 16:21:10 i Första tiden hemma,

Vincent är ganska lik sin mamma i temperament och humör. Lite gnällig över småsaker men i allmänhet naivt nöjd och glad. Vaknar alltid på fel håll i sängen. Tar upp mycket mer plats när han sover än hans kroppshydda egentligen möjliggör. Viftar och vevar med armar och ben. Ser ganska uppnosig ut emellanåt. Måste ha mat på en halv sekund från det att han kommer på att han är hungrig.


Arvid där emot är mer lik sin pappa. En tänkare av rang. Ser klokare och mer bekymrad ut än hans ålder tillåter. Har mycket glimt i ögat om man ger honom lite tid. Håller sig ganska lugn för det mesta men kan bli arg som ett bi om han väl blir upprörd.




Ugglorna är storfavoriten

Publicerad 2013-11-04 21:43:29 i Första tiden hemma,


Idag satt Arvid typ en timme och bara tittade på ugglorna. Det gör han varje dag. Han tröttnar aldrig :).

Idag kanske det hände, gott folk! Jag fick två stora leenden av Arvid här på kvällskvisten. Inte i samband med matkoma i knappt medvetet tillstånd. Nej, med stora klara ögon som tittade rakt på mig! Mig!
Tänk om det börjar nu! *håller tummarna*

Kökspolarn

Publicerad 2013-11-03 15:19:10 i Första tiden hemma,

Vincent är väldigt nöjd när han får vara med mamman i köket när hon lagar mat och fixar.
Där sitter han snällt och sprattlar med armar och ben så filten åker av. Gång på gång.
❤️



Ärlighet

Publicerad 2013-11-02 16:14:00 i Första tiden hemma,

Jag vill gärna förklara varför jag valt att vara så ärlig i offentligheten, som en blogg innebär, med mina upplevelser och tankar.
Dels för att jag dokumenterar den här resan inte bara för er utan lika mycket för min egen skull. Som bearbetning. 
Sen hoppas jag att den här bloggen kan skänka hopp och lite stöd på vägen för dem som hamnar i samma sits. Det kan man inte om man förskönar allt. Den här resan är ingen dans på rosor även om man får två fantastiska killar som överlevt mot alla odds.
Det är okej att tycka att det som händer är för jävligt och orättvist, att känna sig trött och otillräcklig, att tycka att man har otur även när man har sådan tur som vi, att avundas de som har det lättare, att få sörja att man står utanför gemenskapen under närmare ett års tid, ett år då alla andra går framåt och vidare och vänners barn hinner glömma bort oss och nya barn komma till som man inte hinner lära känna. Jag vet att de finns kvar där, vänner och familj, när vi kan våga oss ut lite mer till våren/sommaren men jag kan ändå få sörja den tid som varit och komma skall.


Arvid var iaf på väldigt gott humör imorse, även om jag fick en klump i magen och började oroa mig för förkylning eftersom han kräktes mer än vanligt och hostade lite då och då (som han gör när han besväras av refluxen), dessutom hade han marginellt mer syrgas än igår. Sådana små saker räcker för att en skör mamma ska gå i taket. Men, peppar peppar, så har det varit lugnt resten av dagen. 

Vi gör inte många knop. Tittar på serier. Okej, kört en diskmaskin har vi hunnit med också ;). Allt givetvis i pyjamas.

En prematurmammas ångest

Publicerad 2013-11-02 09:43:08 i Första tiden hemma,

Sedan vi kom hem har det varit fullt med besökare här. Nästan någon varje dag. Vi har stor  familj och många vänner och alla vill såklart se underverken in real life. Och vi föräldrar är törstigare än någonsin på lite social kontakt efter 5 månader borta, vana som vi är att umgås mycket med folk.
Vi har följt "reglerna" från neo med att inte träffa några dagisbarn och bara folk som känner sig helt friska. 
De som har egna barn har inte fått ta i barnen. Och de (få) övriga som tagit i barnen har tvättat händerna och spritat sig noga innan.
Detta har även gällt när vi varit iväg på lite besök.
 
Att hålla sig till dessa förhållningsregler har känts tufft nog, särskilt då några av våra bästa vänner har dagisbarn. Det sitter som en stor tagg i hjärtat att inte kunna träffa dem så fritt som man önskar.
 
Men igår slog det mig som ett slag i magen hur mycket risker vi tagit trots allt, trots alla försiktighetsåtgärder. För varje besök eller utflykt ökar ju risken jämfört med om vi suttit själva hemma. 
Jag uttryckte min oro/ångest på prematursidan på facebook, då särskilt över att vi varit på flera besök i veckan, och någon där hade fått uttryckt från neo att stanna hemma helt. De som ville träffas fick komma till dem.
Rent logiskt borde det, i mina ögon, vara samma sak om det är friska människor osv oavsett vart, men oron bet sig fast.
Man läser även om prematurföräldrar som själva låter bli att gå ut för risken att smittas och föra det vidare till sina barn. Jag får klaustrofobi och panik av bara tanken.
 
Killarna älskar att åka bil (bästa sömnmedlet ever!) och är väldigt trygga när vi åker iväg någonstans så för den delen är jag inte orolig, med intryck och så. Utan det är ju infektionsrisken.
Nu är det dessutom November. Månaden då risken för rs-virus ökar. Den 19 November ska killarna få första sprutan mot rs.
 
Nu sitter jag här med världens ångest och vill aldrig mer gå utanför dörren eller släppa in någon.
 
Jäkla skitliv. (detta känns för övrigt som första "riktiga" dippen sedan hemgången...)
 
 

Arvid charmtroll

Publicerad 2013-11-01 23:34:46 i Första tiden hemma,

När han får en lugn stund och slipper ha ont får han emellanåt tillbaka den där glimten i ögat. Och oj oj oj vilket charmtroll som bor där inne! 
Tänk om han slapp ha det så bekymmersamt! Skönt ändå att se att han orkar släppa fram den glada nöjda killen in emellanåt!
En close-up från fotosession imorse 💛

Halloween

Publicerad 2013-11-01 11:12:36 i Första tiden hemma,

Killarna kör på bodys med stora stygga vargen och monster på såhär i Halloween-tider.

Medan Vincent iaf jobbar på den farliga blicken...

... Har Arvid helt missat detta med att vara farlig...


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela