arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Ett lite omskakande uppvaknande

Publicerad 2015-06-23 13:31:19 i Vardagligt,

Idag var vi föräldrar inbjudna till ett samtal med synpedagog samt kurator på syncentralen. Vi förstod inte riktigt varför men gick såklart dit... På sista besöket på ögonmott (som ju kom ett halvår (!) efter att de fått och börjat använda glasögonen...!) sa hon som gjorde synundersökningen att med glasögon ser de som sina jämnåriga. Så därifrån har vi utgått, glada i hågen. Men nu har de helt plötsligt skrivit en remiss och bett syncentralens habiliteringsteam att ta hand om "oss". Det var alltså där vi var idag. För att lägga upp en plan på hur vi kan hjälpa barnen i deras synnedsättning. Men iom vårt senaste besked blev både vi och de på syncentralen konfunderade. Om de ser bra med sina glasögon så finns det ju inget "problem"?! 
Min misstanke är att de kanske inte ser fullgott och därför ska vi följas på syncentralen. Men då känns det som att ögonmott borde sagt det. Sagt något. Informationen därifrån har tyvärr från början varit väldigt knapphänt och väldigt luddig. 
För oss föräldrar blev det iaf en smärre chock tror jag när de började prata om tips för att hjälpa dem med färgmarkeringar och kontraster osv. Jag veet ju att de ser ruskigt dåligt och att det med största sannolikhet kommer att bli än sämre med tiden men eftersom vardagen (med den biten) fungerar så bra så har jag väl liksom förträngt det. 
Vi får se.. Vi ska iaf dit igen om en vecka, denna gång med barnen. 


Inte bara synen kom ikapp efter dagens besök. De ville ju ha lite bakgrundsinfo ex vilka instanser vi följs på (med andra ord alla tänkbara ställen), om barnen pratar (-nej det gör de ej. -ok, men de har ingen uttalad språkstörning eller så? -ehm näe.. Men hur ska man veta det redan? -jaså, ingen logopedkontakt? -ehm nej inte mer än kursen på två ggr ang tecken som stöd -ingen som följer er i detta? -eh nej... hej oro över talet!) osv och när man berättar det så kommer det liksom över en som en våg. Med två gravt synnedsatta, en med nedsatt hörsel, en med cp-skada och två som inte pratar och är försenade både motoriskt och mentalt. 
När man radar upp allt, Då undrar man i sitt stilla sinne två saker:
-Hur sjutton ska det gå för de stackars barnen i samhället/förskolan/skolan/arbetslivet etc?
-Hur kan vi ha en så "normal" vardag? Hur kan killarna vara så friska när de är så "sjuka"? 

Kuratorn undrade om vi hört talas om vårdbidrag och tyckte att vi skulle ansöka om detta. Det är ett ekonomiskt bidrag från fk för barn med sjukdomar/särskilda behov. 
Min första tanke var (och har alltid varit när någon föreslagit det) att varför ska vi söka? Våra barn är ju alldeles för friska. Men klart.. Alla sjukhusbesök så här långt har ju funkat pga hjälp från övrig familj och för att vi varit föräldralediga. Klart det kommer att bli ett ekonomiskt bortfall när vi väl börjar jobba båda två. För att inte tala om alla bilresor. Stackars barn. Tillbringa halva uppväxten i en bil.. 

Iiiiii alla fall.. Jag vill så gärna vara en positiv förebild för mina barn som visar på möjligheterna istället för att se problemen. Men ibland känns det så långt borta. Hur vi bemöter och behandlar våra barn nu, kommer ju att påverka deras syn på livet och deras sätt att leva i framtiden. Ja ja. Man kan bara göra sitt bästa. Vilket är gott nog. Och sörja det som hänt/händer måste ju också få vara en del av livet.


/slut på rörigt inlägg :)
Förlåt, men jag hade visst inga nya bilder på Arvid så fick bli två halvsuddiga på Vinnie istället.

Kommentarer

Postat av: JZ79

Publicerad 2015-06-23 20:26:30

Läser allt, men kommenterar sällan. Ville bara säga hej och visa att jag fortfarande finns här i bakgrunden :)
Tycker ni är fantastiska som är så positiva och inte alltid ens tänker på att barnen har vissa sjukdomar eller hinder. Tråkigt och för jävligt att vissa vårdinsatser inte hjälper till när de kanske borde? Konstigt att ni inte fått mer uppföljning och hjälp av logoped och vad håller ögonmottagningen på med som inte säger som det är?
Stor kram till er!! 😊❤️

Svar: Tack. Det är samma här. Jag läser och glädjs (och lider, vid illamående och trötthet) med dig/er men glömmer alltid att kommentera när jag läser på tfn:en. Kram
Ida Nylin Grendel

Postat av: Catten

Publicerad 2015-06-24 16:17:46

Hej! Jag följer er och förundras över hur friska och stora de ser ut! Och är så imponerad över den positiva andan som genomsyrar alla dina inlägg! Kan inte sätta mig in i hur tufft ni har det, men imponeras ständigt av dig och killarna! Vill mest säga att vi står här på sidan och hejar!

Svar: Men oj. Tack. Jag tycker bara jag skriver negativa saker ;) skönt att höra! :)
Ida Nylin Grendel

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-06-25 10:59:17

Jag glömmer ofta kommentera men vill peppa er. Killarna ser glada och pigga ut, all cred till er som lyckas hålla tillvaron såpass normal. Fortsätt som ni gör men ta hjälp av vårdbidrag för att underlätta. Försök få träffa en logoped som förhoppningsvis peppar er. Om det är svårt är ett tips att bekanta som haft svårt att få hjälp för sina barn har anlitat logopedstudenter i slutet av utbildningen för lite privat träning och hjälp. Tycker ni borde få hjälp via barnhab med det!

Svar: Tack för tips. Tror inte det är problem att få hjälp av logoped via neouppföljningen eller via hab. Misstänker att det blir nåt sådant till hösten... Tack! Det är nog dock inte vår utan killarnas förtjänst att vardagen är så "vanlig". :)
Ida Nylin Grendel

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-06-25 11:00:21

Alltså så att ni inte behöver leja någon privat men tycker ni kan veta att det är en alternativ väg.

Postat av: Caroline Rosell

Publicerad 2015-06-26 20:20:32

Jag tycker du är så positiv. Men jag förstår dig de är först när man radar upp det och säger det högt som verkligheten kommer ikapp en. Hoppas ni får någon bra hjälp med logoped. Vi använder ju tecken som stöd. Du får jättegärna höra av dig om du känner att du skulle vilja ha lite tips eller bara prata av dig. 😊

Svar: Tack! Vi kanske skulle låta barnen ha en playdate en dag rent ut av.. :)
Ida Nylin Grendel

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela