arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Mamma fick se!

Publicerad 2014-07-22 19:48:15 i Vardagligt,

En dryg vecka efter att Arvid visade sina skills för mormor och farmor fick mamman se honom gå från magläge till sittande! Vilken nöjd kille! Haha!

En sak som förundrar både mig och pappan är hur man kan undgå att märka att barnen ser SÅ dåligt. Arvid följer ju med blicken genom rummen, har ögonkontakt på långt håll, kryper efter leksaker och plockar upp miniminisaker. Hur kan han se så rackarns illa?!
Han kompenserar upp det bra måste jag ju säga!

De ringde från ögon idag. De ska kolla ögonen på båda igen, med andra sorters droppar och sen bestämma sig för om det blir linser eller glasögon för båda.


Kommentarer

Postat av: Carro

Publicerad 2014-07-23 09:18:06

Va duktiga killarna är! :)

Svar: Tack :(
Ida Nylin Grendel

Postat av: Nina (Theos mamma)

Publicerad 2014-07-27 17:33:46

Ang. synen råder jag er att alltid, alltid lita på er magkänsla. Tycker ni att ni får ögonkontakt från långt håll och att ni aldrig reagerat särskilt på att de ser dåligt så gör de förmodligen inte det. Vi fick dommen att Theo var så gott som helt blind, men nu sträcker han sig efter saker på upp till en halvmeters avstånd. Han är visserligen gravt synskadad, men långt ifrån blind.

När vi sa till ögonläkaren att vi tyckte att vi fick ögonkontakt med honom redan från ganska tidig ålder tittade han lite konstigt på oss, men fick sedan höra av vår neurolog på Östra att vi som föräldrar så gott som alltid vet bäst. Man känner helt enkelt sånt i magen. Tror inte ni behöver oroa er särskilt mycket över detta om det inte är något ni reagerat över tidigare.

Nyfiken fråga: hur kan de mäta att det är just på si och så många centimeters avstånd de ser skarpt? De kan ju inte direkt säga något själva.


Svar: Tack! De använder en maskin typ som läser av på nåt vis som visade närsynthet på -6 eller minus -7 på Vincent och -12 (!) på Arvid.. På Arvid kunde läkaren dessutom se med blotta ögat när han kollade ögonbotten att han var närsynt, Vincents form var iaf "normal". Ja, jag har ju tänkt tanken ibland att de kanske inte ser helt bra, men så dåligt som de säger känns väldigt märkligt. Så vi får väl se vart det tar vägen... Tack för tips o råd! Vill de att Theo ska ha glasögon eller linser sen?
Ida Nylin Grendel

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-07-27 21:22:04

Mhm. Konstigt att vi aldrig fått Theo testad med en sådan maskin. Är det på SÄS eller Östra ni varit?

Vi har än så länge bara fått göra sk. VEP-tester där de fäster elektroder på Theos bakhuvud som registrerar vilka synaktiviteter som sker när han tittar på en lampa som tänds och släcks med ett visst intervall. Då konstateras mest om han via synen registrerar att något händer med överhuvudtaget, inget alls hur långt eller skarpt han ser.

Gissar att det är pga. att hans synfel är ganska extremt som de inte kollar på vilket avstånd han kan se skarpt. Kanske går det inte ens att mäta på honom, men skulle gärna fråga om det är möjligt vid nästa besök (vi går hos ögonläkare på Östra). Du har inte en aning om vad en sådan undersökning eller maskin heter så vet jag mer vad jag ska fråga om?

Ang. linser och glasögon så ser han nog för dåligt för att det ens ska vara aktuellt. Han följer i princip inget alls med blicken och ser oftast bara saker när de är precis framför honom. Visserligen kan han ibland se flera decimeter, men bara när han fått se saken på närmare håll först.

Svar: Det är på SÄS. Vet inte alls vad apparaten heter eller eg hur den fungerar. Ser ut att läsa av linden eller något och ger nåt siffervärde..
Ida Nylin Grendel

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela