arvidochvincent.blogg.se

En blogg om två kämpar som föddes v.23+2.

Ofrivillig barnlöshet; ett helvete i det gömda

Publicerad 2014-02-08 21:42:30 i Första tiden hemma,

Vår resa började inte den där dagen då vattnet gick eller den dag då pojkarna föddes. Den började långt innan, den dag vi tog beslutet att vi var redo för att skaffa barn och bilda familj. Månad efter månad med uteblivna plus. Månad efter månad av tårar och frustration. När ett år hade gått fick vi rätt till utredning för att se om det fanns något fysiskt hinder för oss att bli gravida. Det gjorde det inte. På gott och ont. Frustrationen blev allt större. 
Från de som inget visste kom pikar om att det väl ändå började bli dags för familj och att nu var det väl ändå dags att sätta fart?! Och från de som visste kom välmenande råd i form av: stressa mindre, tänk på nåt annat så kommer det gå. Tips och råd som slog ännu fler spikar i kistan om att det var vi som gjorde fel. Som var oss själva skyldiga till att det inget blev. 
Efter (för oss) enormt långa 15 mån kom så äntligen det där pluset. Lyckan var obeskrivlig. Ja resten av resan känner ni ju till...
För många tar det långt mycket mer tid än så och för vissa krävs långa  hormonbehandlingar och påfrestande provrörsbefruktningar. För andra årslånga köer till adoption. För vissa blir det inget alls.

Varför outar jag då detta på offentlighetens nät? 
För att sprida budskapet. För att jag är trött på att allt ska vara så tabu och skamligt. Föra kännedomen vidare och minska upplevelsen av skam. Det är inte mer skamligt eller valfritt att vara ofrivilliht barnlös än att drabbas av ett benbrott eller en hjärtinfarkt.
Därför.
Och för att ge oss alla en tankeställare. För trots att jag själv den stigen vandrat är jag snabb på att fråga om det är dags snart eller "tjata" på de som inga barn har. Vem är jag att tycka till om när någon annan är redo för en sådan stor livsomställning som ett (eller flera) barn innebär? Vem är jag att anta att det går lätt för personen i fråga att bli med barn bara beslutet är taget?

Så till oss alla; tänk efter före vi talar och tycker! Det är en oerhörd ynnest att få bära ett barn, inte en självklarhet.


Kommentarer

Postat av: Solrosen 83

Publicerad 2014-02-08 22:37:28

Bra skrivet! ♥️

Svar: Tack! ❤️
Ida Nylin Grendel

Postat av: Pernilla

Publicerad 2014-02-08 23:21:50

Kloka ord återigen!

Svar: :)
Ida Nylin Grendel

Postat av: Maja

Publicerad 2014-02-09 19:27:08

Bra Ida! Jättefint skrivet.

Svar: Åh tack <3
Ida Nylin Grendel

Postat av: Annica

Publicerad 2014-02-10 17:49:20

Fint skrivet! Och så mycket vanligare än man tror. Jag tycker att när diskussionen väl kommer upp bland folk så har många något att säga eller vet någon som har haft svårigheter. Man borde våga prata mer om det med!

Svar: Ja precis min upplevelse också!
Ida Nylin Grendel

Postat av: Annika

Publicerad 2014-02-11 10:49:54

Har själv suttit i eran sits och det är ingen höjdare när var och varannan vän meddelar stolt att vi väntar barn

Och som du säjer "pikarna" som kommer är inte kul att höra. Man har god lust att bara skrika vad tror ni vi gör

Kram

Svar: Ja visst är det så!
Ida Nylin Grendel

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-02-11 20:51:22

Oftast tror jag att det brister i kommunikationen.. Om jag frågar någon om dom inte tänker skaffa barn... Är det inte för att såra.
Men fins det då ett problem att bli gravid så är det extra känsligt så klart.
Men då är det bra om man är rak i kommunikationen till baka, för det är ju inget att skämas för, för det är inget vi styr över själva om det inte tar sig på en gång..rak kommunikation på vänligt sätt kommer vi långt på och slipper så myckett onödigt.. Kram faster

Svar: Ja absolut. Dels därför jag vill påpeka detta.. att det inte är någon skam!
Ida Nylin Grendel

Postat av: Linda

Publicerad 2014-02-13 22:26:34

Kloka ord från en klok tjej! ☺️
Hade ingen aning Ida! Så glad att plusset kom tillslut o ni fick era fina killar (trots en liten skakig resa) !! Kramar

Svar: Tack igen ;) nej det är så lite man vet :) kram
Ida Nylin Grendel

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela